Selvoptaget - Sundhed

Keto og cancer – liv og død – fordele og ulemper

Keto, intermittent fasting, cancer og autophagy

I dag har jeg været en måned på keto. Jeg er ikke helt skarp på om det kun er en diæt eller om det er en decideret livsstilændring – change of life style. Men det er interessant hvad det kan gøre ifht min cancer og hvad intermittent fasting og autophagy gør.
Her er fordelene som jeg umiddelbart har observeret hos mig selv:

Fordele

  • Ti kilo lettere
  • Mere adræt
  • Færre inflammationer
  • Bedre fordøjelse
  • Klarere i hjernen
  • Bedre lugtesans
  • Bedre syn
  • Bedre smagssans
  • Friskere krop
  • Mere energi
  • Bedre søvn
  • Mere positiv
  • Bedre fokus
  • Mere stamina

Ulemper

Der er selvfølgelig også en række ulemper, som måske nok bare er angreb på ens bekvemmelighed og nydelsessyge:

  • Ingen sukker – ingen kage, ingen is, ingen slik, ingen sodavand
  • Ingen alkohol – ingen øl, ingen vin, ingen whisky, ingen gin
  • Ingen kulhydrater i det hele taget – ingen brød, ris, pasta, kartofler, frugt … osv osv

Hvad er keto?

Keto er en kur, diæt eller en ernæringsstrategi – livsstil, som baserer sig på en oldgammel sukkersygediæt. Der er maksimalt 5% energi fra kulhydrater, 20% fra proteiner og 75% fra fedtstoffer. Det er jo stik modsat de fleste slankekure og sundhedsråd, som anbefaler store mængder kulhydrater og som siger, at fedt er ondskaben selv. Jeg har forsøgt mig med kure af den art – og de er ‘onde’ ved mig og de virker heller ikke. Jeg får det bare værre og bliver bagefter federe. De er den direkte årsag til, at jeg ikke har tillid til ‘kure’. Kure har en negativ effekt – i det lange løb.

Keto ligner mest af alt den mad vi spiste tidligere – altså før vi fik intensivt landbrug. På den led ligner den også sådan noget som Atkins og Primal og ikke mindst Paleo.
Men den indeholder altså væsentlig færre kulhydrater. Det er ikke det samme som ‘carnivore’, så vidt jeg ved. For der er masser af grøntsager i en ketodiæt. Det er bare de grøntsager, som ikke indeholder så meget stivelse, sukker og fructose.

Det særlige ved en ketodiæt er, at den igangsætter et stofskifte, som for mange ingen rolle spiller idag – men som tidligere var en integreret del af livet. Det drejer sig om fedtforbrænding – og produktion af ketoner som brændstof til muskler og organer (og delvis hjernen). Jeg vil uddybe det i et andet opslag senere. Der er mange ting at sige, som er relevante hvis man skal overveje sådan en diæt eller livsstil.

Prøv keto – men forbered dig

Jeg fortsætter omkring 10kg endnu (jeg tog 25kg på i løbet af de tre år siden jeg fik fjernet skjoldbruskkirtlen). Jeg regner med at maj og juni går med det.

Jeg har ikke savnet hverken sukker, alkohol eller kulhydrater. Ingen cravings ingen sult.

Hvis du ønsker at smide nogle kilo og er fristet af sådan en livsstilsændring, så skal du først sætte dig ind i tingene. Det er lidt mre indviklet end blot at gå på ‘fedtkur’. Du skal sikre dig, at du får de rigtige mineraler og det rigtige mix af protein og fedt. Og ikke mindst, at det fedt du får – er den rigtige slags (helt overvejende). Pølser og bacon gør det altså ikke. Det vil fortsat fodre dine inflammationer.

Og i øvrigt: Hvis du går keto-vejen for at tabe dig – så skal du kombinere det med faste. Det er let at faste når man brænder fedt i forvejen. Jeg har ingen cravings og ingen sultproblemer, selvom jeg faster 20 timer næsten hver dag. Og hvis jeg får vand og mineraler nok, så har jeg også masser af energi.

Jeg skal ikke gøre mig meget klog på de her ting lige nu. Men det burde faktisk dokumenteres bedre – og jeg vil gøre en indsats for, at give mit input her fra bloggen.

Kontrolleret og overvåget

Det kan VIRKELIG mærkes, når man smider 10kg i løbet af få uger. Men det skal gøres kontrolleret.

Jeg nøjes ikke med at veje mig. Jeg tager i forvejen mit blodtryk og der ud over tager jeg en test for glukose-niveauet i blodet, som er identisk med den sukkersygepatienter tager. Og jeg måler puls, iltmættethed og endelig ketoner i urinen. Ingen af disse er nødvendige, men det er en god idé at holde øje med sig selv, når man vælger at være så hård ved sin krop, som det er at ændre diæt så meget.
Jeg tør ikke anbefale nogen bare at kaste sig ud i det uden forberedelse.

Jeg har ikke savnet hverken sukker, alkohol eller kulhydrater.

Lægernes sovepude og dit eget ansvar

Min situation er lidt speciel, fordi den har udviklet sig ud fra et særligt behov. Jeg tog 25 kilo på efter jeg fik fjernet skjoldbruskkirtlen og kom på eltroxin (kunstigt stofskiftehormon). Mit velbefindende var elendigt – men det var forudsigeligt og forståeligt ud fra den betragtning, at jeg havde været igennem en hård cancerkur med operationer og strålebehandling. Og det var heller ikke uventet, at jeg ville blive ramt at en række af over 200 bivirkninger ved min cancermedicin, som lige var blevet frigivet

Men når jeg ser tilbage på de tre år, kan jeg godt se, at vi har brugt disse ting som en hovedpude. Mine læger har sådan set bare fokuseret på ‘kuren’ og i øvrigt siddet som aber og fyldt et bestemt skema ud, som ingen mening giver ifht mig. De (det er en ny næsten hver gang jeg kommer til Odense) har ikke nået at læse min 100-200 siders journal, hvilket er forståeligt, så de har sådan set bare fortsat i forgængerens spor og fortsat udfyldt det skema, som er lavet til døende mennesker, der lige skal have en måned til. På den baggrund var bare i jeg forbløffende god foderstand og i øvrigt en opmuntring.

Tag styr på sygdom og sundhed

Hvis man vil mere end det, så må man selv tage affære og tage skeen i den anden hånd. Det var det jeg gjorde da det virkelig brændte på – og som jeg skrev om i ‘Dead Man Talking‘. Men efter den præstation var der ikke kræfter til at fortsætte, så jeg overlod mig selv til lægerne og gav mig selv lov til ikke at tage styringen på det. Nu tror jeg, at det er på tide, at jeg selv overtager tømmerne igen – og få bragt mit liv på ret køl, så jeg ikke bare venter på at dø. Og første skridt er at smide hovedparten af de kilo, som jeg har taget på – mens jeg ventede.

Jeg skal ikke bruge 25 kilo ekstra fedt til at stå imod med. 5-10 kilo er bedre og hvis jeg kan omsætte nogle af dem til muskelmasse, så er det jo også noget man kan ‘leve af’ hvis ens cancer er i udbrud. Det bliver næste skridt.


Nu tror jeg, at det er på tide, at jeg selv overtager tømmerne igen – og få bragt mit liv på ret køl, så jeg ikke bare venter på at dø.

Fat adapted

Noget tyder på at jeg har været ‘fat adapted’ før. Det var ikke svært for min krop at begynde at brænde fedt (igen). Men da jeg virkelig var syg med cancer, så lå jeg jo også med 150 i puls, svedte tre t-shirts til hver nat og tabte 10-15 kg (som var både fedt og muskler). Og jeg ved da, at jeg altid har haft mere lyst til at spise fede ting end til at spise sukker – hvilket tyder på, at min krop ikke har været ‘på sukker’, sådan som mange andre oplever det.

Jeg kan – når jeg spiser fed mad – sagtens springe et måltid eller to over. Jeg mærker først sult efter 16-18 timer og kan så tage en lille ting og så længe endnu. Nu skal jeg bare vænne mig til, at jeg de fleste morgener ikke spiser noget og at jeg måske endda springer frokosten over eller udsætter den til 16:00

Intermittent fasting

Faste er en af de ting jeg egentlig aldrig har beskæftiget mig med. Jeg har hørt om det og diskuteret det. Men det har mest været fordi jeg glemte at spise, at der er gået lang tid mellem måltiderne. Og det har faktisk mest været da jeg var ung. Siden jeg fik børn gik der ‘rutine’ i det – og jeg fik altid morgenmad. Det troede jeg var en god ting – for det fik vi at vide.

Men så får vi at vide, at kroppen faktisk har brug for en pause ind imellem. At vi naturligt bruger fasten til at genskabe kroppens balancer. At når man har fastet i omkring 16 timer – hvis man altså ikke er fyldt op med glukose og den slags – så sætter der noget ind, som hedder ‘autophagi’ – hvilket er en proces hvor kroppen ‘æder sig selv’, forstået på den måde, at dens celler udsøger de svage, ødelagte og defekte celler og omsætter dem til ny energi. Det er en oprydning. Lidt ligesom hvis man har forsøgt sin bil vinteren over – og på en forårsdag støvsuger bilen, skifter olie og oliefilter, måske endda topper op med kølervæske og sprinklervæske og så videre.

Autophagi

De to sidste er når man spiser kalium-, magnesium- og natrium-salte så kroppens celler har noget at arbejde med.
Men udrensningen af kroppen er det mest interessante i denne sammenhæng. Autophagi blev vist opdaget for nogle år siden af japanske forskere (så vidt jeg husker) og det tilhører derfor ikke normale voksne lægers lærebogsstof. Men det er tilsyneladende også blevet påvist, at denne oprydningsprocess faktisk også angriber og æder cancerceller. Det er da en klar sidegevinst for sådan en som mig. Jeg har brug for enhver mulighed for, at holde min cancer på afstand. Og på den måde er intermittent fasting nøglen til både vægttab og muligvis endda noget cancerbekæmpelse.
Det har jeg svært ved at sige nej til.

Der er selvfølgelig en række andre ting, som er relevante for mig som cancerpatient og som også er relevante for andre. Det vil jeg komme ind på i kommende blogposts, hvor jeg vil komme nærmere ind på hvad jeg tror kan være fordele og ulemper ved det jeg gør for tiden.