Bøger - Forretning - Selvoptaget

Dumhed – en bog

Dumhed er det de andre er. Vi selv er ikke dumme. Du og jeg er ikke dumme. Men de andre er dumme.
Dumhed er farligere end ondskab. For ondskab er man i stand til at bekæmpe med argumenter. I hvert fald ved den onde, at han er ond og han vil forholde sig til vores protester. Men som de kloge siger: Mod dumhed kæmper selv guderne forgæves.

 

Det er virkelig dumt at ville skrive en bog om dumhed. Man blotter alle sine egne dumheder for alverden, og så skal man stå til ansvar for dem. Men jeg gør det alligevel.
Vi er allesammen idioter. Og somme tider er vi endda så dumme, at vi ikke engang kan skjule det for os selv. Det er første skridt mod at forstå dumhed; selverkendelsen.

 

Jeg skriver på en lille bog om dumhed. Den gør ikke krav på at være udtømmende eller væsentlig. For det første fordi jeg ikke ved så meget om dumhed, som jeg gerne ville bilde mig ind – hvilket hurtigt afsløres, når man begynder at skrive en bog om emnet. For det andet fordi jeg ønsker at læseren magter at læse bogen til ende og forstå hvad der står. Og jeg har ikke tænkt mig at overvurdere læseren. Det kunne aldrig falde mig ind.

 

Bogen kan overfladisk set ligne en akademisk bog. Men den er ikke blevet ‘trykprøvet’ i et såkaldt ‘peer review.’ Jeg er ikke en del af den akademiske verden og har ikke adgang til at få testet hvad jeg skriver, af folk som faktisk ved hvad de taler om, trods det at jeg vistnok nu har indtil flere redaktører.
Men jeg er ‘entitled’ nok til at tro, at i det mindste dele af det jeg selv skriver, er begavet nok til, at det kan være værd at læse for enkelte andre. Og jeg tror også at jeg nogenlunde har forstået dem jeg refererer til, det mindste på en overfladisk måde.
På den måde tror jeg godt jeg kan lade denne bog komme ud og være underholdende i en eller anden forstand. 

 

Jeg fortalte en bekendt at jeg skrev på en bog om dumhed. Han svarede; ‘hvis du har brug for eksempler, så kunne jeg fylde en bog’. Jeg tror mange mennesker har det på samme måde. De kan ikke lade være med at samle på dumhed. Men eksempler alene gør det ikke

Når man først opdager hvor uudforsket dette felt er, kommer man uvægerligt på mange idéer til hvordan det mon kan være.
Der er skrevet forbløffende lidt om dumhed og det kan være svært at finde god faglitteratur om dumhed..
Til gengæld er er sagt mange smarte og kloge ting om dumhed. Altså på citatform og som korte bemærkninger – som fyndord. Det er som om det er et emne, der for det meste bliver affejet som mindre værdigt til at blive taget alvorligt.
Jeg har heller ikke gidet researche området meget grundigt. Jeg er træt af at læse en masse langtrukne tekster om et emne, for så alligevel selv bare at sige det, som jeg umiddelbart selv mener. Men til dette emne har jeg dog alligevel fundet et par gode små kilder frem. De er skrevet af kloge mennesker, som ikke er så dumme. Det har været et fremragende udgangspunkt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *